Bodrum Bölgesi

Bodrum, Ülkemizin Güneybatı sahilinde, tüm dünyaca tanınan en önemli turizm merkezlerimizden birisidir. Denizin, dağların ve çam ormanlarının birleştiği muhteşem doğal güzellikler arasında, binlerce yıllık geçmişe sahip bir tarihi barındırmaktadır. Antik çağın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Halikarnas üzerine kurulmuş olan Bodrum, aynı zamanda kendine özgü mimari yapısı, bembeyaz boyalı evleri, begonvillerle süslü sokakları, tarihi mirası ile Ege'den dünyaya açılan bir tatil cennetidir.

Gümbet,Bitez, Ortakent, Aspat, Karaincir, Akyarlar, Bağla, Gümüşlük, Turgutreis, Yalıkavak, Gündoğan, Kadıkalesi, Türkbükü, Göltürkbükü, Torba gibi harika yerleşim birimleri ve plajları ile Bodrum, ülkemizin en popüler ve kaliteli tatil merkezlerinden biri konumundadır.

Bodrum'un simgelerinden Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, " Sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin, senden öncekiler de böyleydiler. Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler..." demiştir Bodrum için. 

 

Bodrum geçmişte bir çok uygarlığa beşiklik etmiştir. Bodrum'un eski adı olan Halikarnassos'da M.Ö.484 yılında doğan ve tarihin babası olarak adlandırılan Heredot'a göre Bodrum, Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra ise Karya ve Leg'ler bölgeye yerleşmişler ve adını Halikarnassos koymuşlardır. 

Bodrum tarih boyunca Preslerin Makedonların, Roma imparatorluğunun ve Bizans'ın egemenliği altına girmiştir. Bölgede Türk egemenliği, M.S.11. yy da olmuştur. Daha sonra 1. Haçlı savaşlarında tekrar Bizans ve sonrasında 14.yy da yeniden Türklerin eline geçmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Bodrum ismi, Cumhuriyetin ilanından sonra verilmiştir. 

Bodrum'un merkezinde bulunan Bodrum Kalesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Antik Tiyatrosu, Bodrum Mausoleion Açıkhava Müzesi (Dünyanın 7 harikasından biridir), Myndos Kapısı, Zeki Müren Müzesi, Bodrum Deniz Müzesi, Pedasa Antik Kenti, Bodrum Yeldeğirmenleri, Bodrum' da görülmeye değer tarihi yerler arasında sayılabilir.

Bodrum;  eşsiz denizi ve muhteşem doğal güzelliklerinin yanısıra, efsanevi gece hayatıyla da her yıl onbinlerce yerli ve yabancı turisti kendine çekmektedir. Bodrum'un merkezindeki barlar sokağında barlar, diskolar, canlı müzik yapan mekanlar, dans geceleri, yani gece hayatına dair ne bekliyorsanız fazlası vardır. Ayrıca Bodrum deyince ilk akla gelen eğlence merkezlerinden biri olan Gümbet' de eğlence sabahlara kadar sürmektedir. Barlar Sokağı'ndan marinaya doğru yürüdüğünüzde ise, şık restaurantlar, lüks gece mekanları vardır. Bodrum, her anı dolu dolu bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için en doğru adrestir.

Bodrum sadece deniz, kum ve güneş temalı tatillerin değil, gastronomi ve kültür turizminin de önemli destinasyonlarından biridir. Yerel lezzetler açısından çok zengindir. Burada Ege mutfağının en güzel örneklerini tatmanız mümkündür. İlçede çok fazla yeme içme mekanı vardır. Şehir merkezinde bulunan meyhaneler meşhurdur ve bu meyhanelerde başta yerel balıklar ve deniz ürünleri olmak üzere enfes tatlar sunulmaktadır. Ayrıca Bodrum mutfağı otları ile ünlüdür. Turp otu, hardal otu, deniz börülcesi, kuzukulağı, cibes, bambul(Girit otu), ısırgan otu, ebegümeci, labada, arapsaçı, şevketi bostan, acıot, tilkişen, köremen gibi birçok ot, Bodrum mutfağının vazgeçilmezleridir. 

Yöreye özgü lezzetler arasında ayrıca, kabakçiçeği dolması , yoğurttan yapılan Köpoğlu mezesi, bergamot reçeli sayılabilir.

Ayrıca Bodrum'da kaliteli kahvaltı mekanları, et ve balık restaurantları, cafeler, fast food mekanları, ev yemekleri yiyebileceğiniz çok sayıda mekan bulunmaktadır.

Türkiye'nin en önemli ve popüler tatil merkezlerinden biri olan Bodrum'da yapılacak aktiviteler çok fazladır. Bodrum şehir merkezinde,  Bodrum'un şirin ara sokaklarında, geleneksel Bodrum evlerinin arasında yürüyüş yapmak, Bodrum' da yapılacak en huzur verici aktivitelerden biridir. Ayrıca 15.yy a ait tarihi Bodrum Kalesi'ne çıktığınızda Bodrum'un tüm güzellikleri ve eşsiz manzarası ayaklarınızın altındadır. Bodrum Kalesi içinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji müzesi, ziyaretçilerine unutulmaz bir kültür aktivitesi sunmaktadır. 

650 km lik sahil şeridine sahip Bodrum Yarımadasında çok sayıda muhteşem koy ve plaj bulunmaktadır.  Bodrum'un kaliteli ve güzel plajlarında güzel bir gün geçirme, deniz paraşütü, banana, ringo, jet-ski ve dalış gibi eğlenceli su sporları gibi aktivitelere katılma imkanı bulunmaktadır. Bodrum plajları ile birlikte Beach club'lar, deniz tatili sevenler için plaj ve güneş keyfi yanında ayrıca onlarca aktivite , konser ve parti seçeneği sunmaktadır. Bodrum'un en iyi plajları arasında Bardakçı, Gümbet, Bitez, Güvercinlik, Gölköy, Gündoğan, Torba, Yalıkavak, Turgutreis, Göltürkbükü, Aktur, Ortakent, Karaincir, Gümüşlük, Bağla ve Akyarlar ilk sırada gelmektedir. 

Bodrum ve çevresinde gezilmesi ve görülmesi gereken yerler arasında, Halikarnas Müzesi, Zeki Müren Sanat Müzesi, Gümüşlük, Gümbet, Antik Tiyatro, Kaya Mezarları, Myndos Kapısı, Aspat, Stratonikeia Antik Kenti, Sarnıçlar sayılabilir. 

Doğal güzellikleri yaşamak adına çevreye yapılacak gezi turları, mavi yolculuk turları, günübirlik tekne turları, ATV, Jeep Safari ve at safari turları, deniz ve plaj keyfi, dalış, tarihi yerlere yapılacak geziler, alışveriş ve eğlence hayatına akmak, Bodrum 'da yapılacak aktiviteler arasında ilk akla gelenlerdir.

Bodrum ayrıca ülkemizde yat turizminin en önemli merkezlerinden biridir. 

Trekking sevenler için, Likya yolunun bir benzeri olan harika manzaralı Karia Yolu buradadır.  Karia yolu Muğla ve Aydın illerini kapsayan 820 km lik bir trekking rotasıdır  ve 4 etaptan oluşmaktadır.

Bodrum'da el sanatları çok gelişmiştir. Bodrum'da üretilen  deri giysiler, dokumalar, boncuk, gümüş takılar, iğne oyaları, dekoratif malzemeler ve daha pek çok şeyi, ayrıca dünyaca meşhur el yapımı Bodrum sandaletlerini yerel dükkanlardan satın almanız mümkündür. Bodrum ve çevresinde haftanın altı günü iğneden ipliğe, sebze meyveden kuruyemişe kadar her türlü alışverişin yapıldığı pazarlar kurulur. Yüzde yüz el dokuması Milas kumaşları ile bunlardan yapılmış örtü ve perdeler, el boyaması batik işi giysi ve dekoratif dokumalar da bu pazarlarda satılmaktadır.

 

Havaalanının Bodrum'a uzaklığı 36 km ve havaalanından Bodrum merkeze araçla gelmek 35-40 dakika kadar sürmektedir.  Bodrum'a Türkiye'nin  ve dünyanın birçok şehrinden direkt uçuşlar düzenlenmektedir.  İlçeye karayolu ile de gidebilmek mümkün olup , Türkiye'nin hemen her şehrin den Bodrum'a giden otobüsler vardır. 

 

Karayolu : İstanbul-Bodrum arası yaklaşık 706 km, Ankara-Bodrum arası yaklaşık 708 km ve İzmir-Bodrum arası yaklaşık 242 km dir. Bodrum'a ülkemizin tüm illerinden düzenli otobüs seferleri ile ulaşılabilmektedir. Otobüs terminali şehir merkezindedir.

Denizyolu : Yunan Adaları İstanköy'e(Cos) ve Rodos'a düzenli feribot seferleri yapılmaktadır. Bodrum'dan Datça(Knidos), Didim ve Dalyan'a da deniz bağlantıları bulunmaktadır. Feribot ve deniz otobüslerinin hareket noktaları Ana Limandadır. 

Bunların yanı sıra yaz aylarında yine Muğla'nın popüler ilçesi Datça'dan Bodrum'a feribot seferleri de düzenlenmektedir.  Bu arada ilçeden  birçok Yunan adası da çok yakın olup   ve başta Kos olmak üzere bazı Yunan adalarından  Bodrum' a feribotla ulaşılabilmektedir.  Bodrum içinde de farklı ulaşım seçenekleri vardır.  

Havayolu : Bodrum' da bulunan Milas Bodrum havalanı, uluslararası bir havaalanı olup ilçe merkezine 30km. uzaklıktadır. Havalimanından merkeze ulaşım, özel aracınızla, taksiyle, ya da havalimanı servisleriyle yapılmaktadır.

Bölgedeki Villalar